وضعیت قانون خودکشی

خودکشی در قانون حقوقی ایران چه حکمی دارد؟

وضعیت قانون خودکشی

انسان با زنده متولد شدن آغاز و با فوت او زندگیش پایان می یابد که از تلخ ترین اتفاقات پایان دادن به زندگی خود بصورت ارادی می باشد.

علت های مختلفی دارد که با توجه به آمار های چند سال گذشته شاهد آن هستیم که سن خودکشی در کشور ما رو به کاهش می باشد و رنج سنی نوجوان بیشترین قربانی در سال گذشته را به خود اختصاص داده است.

در این مقاله از مجله حقوقی دادمان سعی شده است در مورد خودکشی و اتفاقات قبل و بعد از آن و تصمیمات در حین آن عمل ناشایست و عواقب آن از منظر حقوقی مورد بررسی قرار گیرد.

ارتباط مستقیم با بهترین وکیل حقوقی در شیراز 

انواع خودکشی

خودکشی به دو دسته تقسیم می شود :

  •  موفق
  • ناموفق

در  موفق فرد به هدف خود دست پیدا کرده و با دست خود عمر خویش را پایان داده است ولی در  ناموفق به دلایل داخلی یا خارجی مثل پشیمان شدن حین ، کمک سایر افراد، زنده ماندن بعد از عمل به…. فرد به مقصود خود دست نیافته است.

خودکشی

قانون خودکشی :

در حقوق جزای ایران خودکشی و شروع به آن ، جرم انگاری نشده است ، ولی مسلم است که مخل نظم عمومی است.یکی از نمونه های بارز خودکشی در ایران میتوان به خودکشی دختر شیرازی اشاره کرد که چندی قبل در مجتمع نگین معالی آباد اقدام به خودکشی کرد .

خودکشی دختر شیرازی نوعی بود که به خودکشی موفق معروف است که در ادامه در مورد آن صحبت خواهیم کرد .

در تصویر زیر شما میتوانید تصویری از خودکشی دختر شیراز مشاهده بفرمایید .

دختر شیرازی

مطابق ماده 636 قانون مجازات اسلامی ، چنانچه هر شخصی علنا در انظار و اماکن عمومی و معابر تظاهر به عمل حرامی کند ، علاوه برکیفر عمل ، به حبس از 10 روز تا 2 ماده و یا تا 74 ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

در اغلب کشورهای جهان جرم نمی باشد و در قانون مجازات اسلامی نیز قانون گذار آن را جرم انگاری نکرده است. علت این امر هم واضح می باشد.

کسی که خود را می کشد، بالاترین دارایی خویش که جانش است را از دست داده و راهی برای مجازات عمل ارتکابی وی وجود ندارد.

البته در مورد حالت ناموفق در اماکن عمومی باید گفت چون فرد به مقصود خود نرسیده می توان وی را بابت رفتار ارتکابی مجازات نمود.

ما به شما پیشنهاد میدهیم حتما مقاله در مورد وصیت نامه را مطالعه بفرمایید .

تفاوت خودکشی با قتل عمد :

  • در قتل قاتل و مقتول دو شخصیت مجزا می باشند ولی در خودکشی، هر دو یک شخص هستند.
  • موضوع قتل متفاوت با است چرا که دیگر کشی هدف جرم قتل می باشد.
  • در قتل حمله و تعارض به شخص یا اشخاص معین یا غیر معین می باشد ولی در خودکشی هدف سلب حیات خود است.

در بعضی موارد امکان دارد که قتلی که بوجود آمده مشخص نباشد بخاطر خودکشی بوده یا توسط شخصی به قتل رسیده است که پزشکی قانونی در اینجا باید دست به کار شود .

یکی از شرایط تحقق قتل عمد ، مجزا بودن شخصیت قاتل و مقتول است ، حال آنکه در خودکشی قاتل و مقتول یکی هستند .

موضوع قتل دیگرکشی است ، لذا کشتن خویش نمی تواند موضوع قتل قرار گیرد.قتل عمد اصطلاحی است حقوقی که عبارت است از سلب ارادی حیات از انسان زنده به وسیله ی انسان دیگری به طرق معین شده در قانون.

همچنین در قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح مصوب ۱۳۸۲ خودکشی ناموفق نظامیان استخدام در نیروهای مسلح و نیز سربازان وظیفه، جرم انگاری شده است.

بر اساس ماده ۵۱ قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح  هر نظامی ای که برای فرار از کار یا انجام وظیفه و یا ارعاب و تهدید فرمانده یا رئیس و یا هر مافوق دیگر یا برای تحصیل معافیت از خدمت و یا انتقال به مناطق مناسب تر و یا کسب امتیازات دیگر عمدا به خود صدمه وارد کند یا حتی تهدید به خودزنی کند، حسب مورد علاوه بر جبران خسارت به حبس محکوم می شود.

ارتباط مستقیم با بهترین وکیل حقوقی در شیراز 

وضعیت وصیت نامه شخص مقتول (خودکشی) :

هرگاه فردی ، به قصد خودکشی خود را مجروح و یا مسموم سازد یا اعمال دیگری که موجب هلاکت است مرتکب شود پس از آن وصیت کند ، آن وصیت نامه در صورت هلاکت باطل است.

هرگاه اتفاقا خودکشی منتهی به فوت نشد ، وصیت نامه نافذ است.


سوالات متداول

آیا خودکشی جرم محسوب می شود ؟

خیر ، در حقوق جزای ایران خودکشی و شروع به آن ، جرم انگاری نشده است

تفاوت خودکشی و قتل عمد در چیست ؟

در قتل قاتل و مقتول دو شخصیت مجزا می باشند ولی در خودکشی، هر دو یک شخص هستند.
موضوع قتل متفاوت با است چرا که دیگر کشی هدف جرم قتل می باشد.
در قتل حمله و تعارض به شخص یا اشخاص معین یا غیر معین می باشد ولی در خودکشی هدف سلب حیات خود است.

خودکشی ناموفق در نظام آیا جرم محسوب می شود؟

بر اساس ماده ۵۱ قانون مجازات جرائم نیروهای مسلح  هر نظامی ای که برای فرار از کار یا انجام وظیفه و یا ارعاب و تهدید فرمانده یا رئیس و یا هر مافوق دیگر یا برای تحصیل معافیت از خدمت و یا انتقال به مناطق مناسب تر و یا کسب امتیازات دیگر عمدا به خود صدمه وارد کند یا حتی تهدید به خودزنی کند، حسب مورد علاوه بر جبران خسارت به حبس محکوم می شود.

زهرا زارعی بهترین وکیل خانواده در شیراز

زهرا زارعی هستم وکیل پایه یک دادگستری دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی با 6 سال سابقه در امر وکالت . تمام تلاشم این بوده که بتونم تمام مردم عزیزم رو با مسائل خرد و کلان حقوقی آگاه کنم تا بتونن خیلی هوشمند و آگاهانه با وقایع پیرامون خودشون مواجه بشن .

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دوست عزیز از اینکه ما را با نظر زیبای خود یاری میکنید سپاسگزاریمx