قرار منع نعقیب

قرار منع تعقیب چیست؟

اگر قاضی دادسرا به این نتیجه برسد که متهم عمل انتسابی را مرتکب نشده و دلایل برای اتهام به او کافی نیست و همچنین در صورتی که عمل متهم فاقد وصف کیفری است قرار منع تعقیب صادر می شود.این قرار موجب خروج شکایت از جریان رسیدگی شده و پیگیری اتهام متهم متوقف می شود.به این ترتیب ، صدور این قرار از ورود پرونده به دادگاه کیفری برای ادامه رسیدگی جلوگیری می کند.

این قرار از سوی شاکی خصوصی ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض در دادگاه صالح است . اعتراض ، به دادگاه کیفری که صلاحیت رسیدگی به اتهام را دارد برای رسیدگی ارسال خواهدشد.

یکی از قرار های پرکاربردی که توسط دادسرا ها صادر می شود قرار منع تعقیب است. این قرار در مواردی صادر میشود که رفتار ارتکابی جرم نباشد یا رفتار ارتکابی جرم باشد اما دلایل کافی برای انتساب جرم به متهم وجود ندارد.

موارد صدور قرار منع تعقیب 

1 – جرم نبودن عمل ارتکابی : یعنی عمل ارتکابی متهم، در زمان ارتکاب آن با توجه به قوانین، جرم نباشد. یعنی قانونگذار طبق قانون مجازات اسلامی برای آن مجازاتی مقرر نکرده باشد. به عنوان مثال شخصی مبلغی را برای مدتی به دیگری قرض می دهد پس از پایان مدت مقرر، بدهکار از بازپرداخت بدهی خود امتناع می کند و طلبکار علیه او به عنوان کلاهبرداری شکایت می کند در حالیکه موضوع حقوقی است و فاقد وصف کیفری است و مطالبه طلب مستلزم تقدیم دادخواست حقوقی است.

2 – فقدان ادله کافی : برای انتساب جرم به متهم در این حالت بر خلاف مورد اول عمل انتسابی به متهم جرم است و تحقیقات هم حاکی از ارتکاب آن دارد، ولی دلایل کافی برای انتساب جرم به متهم وجود ندارد.

3 – عدم انتساب اتهام به متهم : در این حالت عمل مجرمانه است و دلایل هم وجود دارد ولی بعد از تحقیقات معلوم می‌شود که ارتکاب جرم از ناحیه متهم معرفی شده نبوده است، و یا به دلایل قانونی ( علل موجه جرم ) یا ( عوامل مسئولیت کیفری ) مانند دفاع مشروع و صغر سن متهم قابل تعقیب نباشد.

ما به شما پیشنهاد میکنم حتما مقاله خسارت ایام بازداشت را نیر مطالعه کنید (زمان مورد نیاز 5 دقیقه)

قرار منع تعقیب

اعتراض شاکی به قرار منع تعقیب

حسب ماده ۲۷۰ ق آیین دادرسی کیفری، شاکی می تواند به قرار صادره از دادسرا اعتراض نماید. در صورتی که نسبت به قرار منع تعقیب اعتراض شود، پرونده به دادگاه کیفری۲ ارسال می شود. اگر دادگاه اعتراض شاکی رو بپذیرد و قرار منع تعقیب را نقض کند،  قرار جلب دادرسی صادر خواهد کرد و پرونده را برای اخذ تامین و اخذ آخرین دفاع از متهم به دادسرا عودت خواهد داد.

زمان مهلت اعتراض به قرار منع تعقیب

اگر دادگاه اعتراض شاکی را نپذیرد، قرار منع تعقیب را تایید خواهد کرد و این تصمیم دادگاه قطعی و غیر قابل اعتراض است. مهلت اعتراض به قرار مذکور برای اشخاص مقیم ایران ۱۰ روز و برای افراد مقیم خارج از کشور یک ماه از تاریخ ابلاغ است.

موسسه حقوقی نیک اندیشان

شرایط تعقیب مجدد قرار منع تعقیب

اگر قرار منع تعقیب در دادسرا قطعی نگردیده و نسبت به آن اعتراضی صورت نگرفته باشد با نظر دادستان می توان متهم را فقط برای یکبار دیگر تعقیب کرد. اگر نسبت به قرار اعتراض گردد و آن قرار در دادگاه قطعی شده باشد با درخواست دادستان و اجازه دادگاه صالح، می توان متهم را فقط برای یکبار به اتهام همان جرم تعقیب نمود.

در ادامه پیشنهاد ما به شما این است که مقاله جلب متهم بدون فرستادن احضاریه رو نیز حتما مطالعه کنید (زمان تقریبی مطالعه 4 دقیقه)

اقدام بازپرس بعد از صدور قرار منع تعقیب

در صورتی که بازپرس قراری مبنی بر منع تعقیب صادر کند، مکلف است آن را فوراً به نظر دادستان یا دادیار اظهار نظر برساند. دادستان یا دادیار اظهار نظر ملکف است حداکثر ظرف سه روز از تاریخ وصول نظر بازپرس، پرونده را ملاحظه و نظر خود را به طور کتبی اعلام نموده و پرونده را نزد بازپرس عودت دهد.

نکته : در صورت موافقت دادستان با منع تعقیب صادره از سوی بازپرس، بلافاصله قرار تأمین ( قرار کفالت، قرار وثیقه ) یا نظارت قضایی ملغی شده و نیازی به قطعیت قرار مزبور نیست و اگر متهم در بازداشت باشد، بلافاصله آزاد می شود و قاضی مربوطه مکلف است از قرار تامین ماخوذه رفع اثر نماید.

مرجع صالح برای رسیدگی به اعتراض قرار منع تعقیب

اعتراض شاکی نسبت به قرار منع تعقیب صادره از دادسرا در جلسه فوق العاده دادگاه صورت می‌گیرد. اگر دادگاه اعتراض شاکی را موجه بداند مکلف است آن قرار را نقض کند در غیر این صورت قرار مذکور را تایید می نماید و تصمیم دادگاه در این خصوص قطعی است. مگر در مورد منع تعقیب در جرایم موضوع بندهای الف، ب، پ، ت ماده ۳۰۲ قانون آ د ک که در صورت تایید این قرار مطابق مقررات قابل تجدید نظر است.

برای مشاهده قرار صادر شده منع تعقیب خود میتوانید از سامانه ثنا اقدام کنید .

 

اگر قاضی دادسرا به این نتیجه برسد که متهم عمل انتسابی را مرتکب نشده و دلایل برای اتهام به او کافی نیست و همچنین در صورتی که عمل متهم فاقد وصف کیفری است قرار منع تعقیب صادر می شود.این قرار موجب خروج شکایت از جریان رسیدگی شده و پیگیری اتهام متهم متوقف می شود.به این ترتیب ، صدور این قرار از ورود پرونده به دادگاه کیفری برای ادامه رسیدگی جلوگیری می کند.

زهرا زارعی بهترین وکیل خانواده در شیراز

زهرا زارعی هستم وکیل پایه یک دادگستری دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی با 6 سال سابقه در امر وکالت . تمام تلاشم این بوده که بتونم تمام مردم عزیزم رو با مسائل خرد و کلان حقوقی آگاه کنم تا بتونن خیلی هوشمند و آگاهانه با وقایع پیرامون خودشون مواجه بشن .

5 1 رای
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
قدیمی‌ترین
تازه‌ترین بیشترین رأی
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دوست عزیز از اینکه ما را با نظر زیبای خود یاری میکنید سپاسگزاریمx