عناوین اصلی
سقط جنین
مقدمه :
شاید امروزه زیاد در رسانه های ملی و شبکه های اجتماعی در مورد سقط جنین مستنداتی ساخته شده است و با به تصویر کشیدن عواقب سقط جنین میخواهند مانع سقط جنین در مادران باردار شوند .
جالب اینجاست که به سمت و سویی داریم پیش میریم بجای اینکه دنبال این باشیم که اطلاعات در مورد عواقب بد و جرم سقط جنین پیدا کنیم هر روز شاهد دنبال راهکارهای گوناگونی جهت سقط جنین هستیم .
از یکی دو سال گذشته تا به الان شاهد تبلیغات بیشتر در مورد جلوگیری از سقط جنین و قانون و مجازات های سخت گیرانه تری برای پزشکان و افرادی که عامل سقط جنین هستند در نظر گرفته شده است .
از جمله اصطلاحاتی که در جستجوهای گوگل بیشترین آمار جستجو شده از طرف کاربران را داشته است عبارتند از :سقط جنین ، سقط جنین در ماه اول ، سقط جنین در هفته دوم ، سقط جنین در نیم ساعت ، قیمت سقط جنین ، روش های تضمینی سقط جنین ، هزینه سقط جنین ، قرص سقط جنین ، سقط جنین در منزل ، سقط جنین با ساکشن و…
جدا از اینکه چرا افراد راه سقط جنین را پیش میگیرند ما در اینجا قرار نیست در مورد این بحث کنیم که چرا خیلی از افراد به دنبال سقط جنین و راه های سقط جنین هستند ، در این مقاله ما به جرم و مجازات سقط جنین خواهیم پرداخت .
پیشنهاد ما به شما این است که در صورتی که برای شما هم مشکل سقط جنین پیش آمد و به مراجع قضایی فراخوانده شدید حتما از وکلای تخصصی کیفری موسسه حقوقی نیک اندیشان آوای دادبان کمک بگیرید .
سقط جنین چیست ؟
سقط جنین به معنای از بین رفتن جنین، قبل از نمو کامل، در رحم مادر که این امر ممکن است، به دلایل مختلفی اتفاق افتاده و صورت بگیرد. در صورتی که سقط جنین، به صورت عمدی، بدون داشتن مجوز قانونی و با فعل یا ترک فعلی که سبب از بین رفتن جنین می گردد اتفاق افتد، جرم سقط جنین، محقق شده و مرتکب، با مجازات عمدی انداختن بچه، یعنی حبس و جزای نقدی و دیه، روبرو میگردد.
جرم سقط جنین از نظر اسلام چیست؟
برای پاسخ به این سوال، باید به قانون مجازات اسلامی، مراجعه کرد. این قانون، مستقیما، جرم سقط جنین را تعریف نکرده است، اما، با جمع بندی آنچه در این قانون، درباره مجازات کارهایی که سبب از بین رفتن جنین زن باردار می گردد، آمده، در خصوص این پرسش که جرم سقط جنین چیست؟
جرم سقط جنین از نظر اسلام تفسیرهای مختلفی دارد که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
می توان گفت:چنانچه شخصی، اعم از مادر یا پدر جنین یا هر شخص دیگری، با عمد و سوء نیت یا به صورت غیر عمد و بدون سوء نیت، فعل یا ترک فعلی که در حیات و زندگی جنین، موثر میباشد را انجام دهد و بدین ترتیب، سبب از بین رفتن جنین، پیش از تولد او شود، جرم سقط جنین، محقق شده است.
نکته قابل توجه این که زمانی جرم سقط جنین محقق می گردد که به واسطه فعل یا ترک فعل عمدی یا غیر عمدی، جنین بصورت زنده از رحم مادر، خارج نگردد، ولی چنانچه آزار اذیت زن حامله و یا حتی ایراد ضرب جرح بر او، همچنین، فعل یا ترک فعل موثر بر حیات جنین، باعث وضع حمل قبل از موعد شود، ولی جنین زنده به دنیا بیاید و زنده بماند، جرم سقط جنین محقق نشده.
رکن قانونی جرم سقط جنین:
همانطور که گفتیم مبحث سقط جنین تفاسیر بسیاری دارد و نیاز بوده که قانونگذار این جرم را از جنبه های مختلف مورد بررسی قرار دهد به همین جهت در مواد قانونی مختلف به آن می پردازد. اما به طور مشخص درباره جرم سقط جنین در مواد ۶۲۲ تا ۶۲۴ قانونگذار درباره ی این جرم سخن گفته است.
در ماده ۶۲۲ قانون مجازات اسلامی آمده است که:هر کس عالماً عامداً به واسطه ضرب یا اذیت و آزار زن حامله، موجب سقط جنین وی شود، علاوه بر پرداخت دیه یا قصاص حسب مورد به حبس از یک تا سه سال محکوم خواهد شد.»
این ماده قانون افراد را به طور عام مورد خطاب قرار میدهد، و به ارکان مادی و معنوی این جرم اشاره شده. اما در مواد قانونی دیگر افرادی که به طور مشخص با امور مربوط به پزشکی مرتبطند، و اسباب و وسایلی که می تواند سقط جنین را فراهم آورد پرداخته است.
رکن مادی جرم سقط جنین:
برای وقوع رکن مادی جرم سقط جنین نیاز است که شرایطی را در نظر بگیریم. از جمله آنکه جنینی در رحم زن وجود داشته باشد و زن باردار باشد و با نظر پزشکی قانونی این امر ثابت گردد. بنابراین با ساقط شدن هر نوع زائده ای از زن نمی توان حکم به سقط جنین داد. و در صورتی که در بارداری زن شکی وجود داشته باشد، اتهام جرم سقط جنین مورد پذیرش نیست.
این جرم از جمله اعمالی است که مقید به نتیجه میباشد، اما در فعل یا ترک فعل تفاوتی وجود ندارد. هر نوع عملی، یا هر نوع خودداری از عملی که موجب حفظ جنین شود، و در سقط جنین موثر باشد، در وقوع رکن مادی این جرم تاثیر دارد.
عملی که برای سقط جنین انجام می گردد می تواند مستقیم باشد به این صورت که مجرم شخصا مباشرت به این جرم کند، همچنین می تواند غیر مستقیم بوده و مجرم صرف راهنمایی و معرفی وسایل و اسباب سقط جنین موجبات این جرم را فراهم آورد.
درباره اسباب و وسایلی که باعث سقط جنین میشود می تواند به رفتار فیزیکی مانند هر نوع دستکاری رحم و ضرب و جرح و همچنین وسایل پزشکی مانند کورتاژ اشاره کرد. و در برخی موارد استعمال ادویه جات و مواد شیمیایی نیز این جرم را رقم می زند.
رکن معنوی جرم سقط جنین:
رکن معنوی این جرم شامل سوء نیت عام و خاص می باشد. در سوء نیت عام شخص بر بارداری فرد واقف است. بنابراین در مواردی که افراد بدون اطلاع از بارداری زن رفتاری را مرتکب می شوند که سقط جنین اتفاق بیفتد نمی توانیم وقوع جرم را محرز بدانیم.
در سوء نیت خاص شخص باید به قصد سقط جنین وارد عمل شده باشد. و با هدف از بین بردن جنین کاری را انجام دهد. بنابراین در مواردی که فرد از بارداری شخص مطلع است اما با این سوء نیت که موجب سقط جنین شود، عملی انجام نداده نمی توان اتهام سقط جنین عمدی را بر وی وارد دانست.
قانونگذار در مواد قانونی با توجه به آشنایی فرد با علم پزشکی، و نوع رفتار انجام گرفته و وسایلی که برای سقط استفاده شده مجازات سقط جنین را مختلف دانسته و حبس، جزای نقدی، دیه و قصاص را قرار داده است.
برای افراد متخصص در زمینه پزشکی مجازات حبس بالاتری قرار داده و درباره شخص مادر انجام عمدی جرم سقط جنین توسط وی موجب پرداخت دیه از طرف وی و یا عاقله ی او می گردد.
در مواردی که سقط جنین غیر عمدی محسوب می شود، مجازات جرم مترتب نیست اما فرد مشمول پرداخت دیه می شود.
پیشنهاد ما به شما : حضانت فرزند با چه کسی است ؟ (میانگین مدت زمان مطالعه 4 دقیقه)
قصاص در جرم سقط جنین و ماده ۳۰۶ قانون مجازات اسلامی
مجازات جرم سقط جنین در قانون دیه، حبس، قصاص میباشد اما این نکته را در نظر داشته باشید که مجازات قصاص تعیین شده برای جرم سقط جنین به موجب ماده ۳۰۶ قانون مجازات اسلامی نسخ شده است. یعنی نمی توان فردی را که سقط جنین انجام می دهد به قصاص محکوم کرد. و این فرد صرفا و فقط به دیه و حبس تعزیری محکوم می شود.
موارد قانونی سقط جنین
در اصلاحات قانون و ماده واحده قانونی برای نوع خاصی از سقط از طرف قانونگذار مجوز صادر گردیده. و آن زمانی است که ادامه بارداری برای مادر ضرر دارد، از این جهت که حیات مادر بر فرزند مقدم است.
همچنین در مواردی که جنین دارای نواقص مختلف باشد، با تایید پزشک می توان به سقط جنین پرداخت. و آن در صورتی است که جنین زیر چهار ماه باشد، سه پزشک متخصص وجود بیماری را در جنین تشخیص دهند و پزشکی قانونی آن را تایید کند.
مجازات سقط جنین توسط پدر
از دیگر پرسش های رایج در خصوص مساله سقط جنین، مربوط به مجازات عمدی و غیر عمدی انداختن بچه است، آن هم در زمانی که سبب سقط جنین، پدر جنین باشد. لذا در این بخش از مقاله، میخواهیم درباره مجازات سقط جنین عمدی یا غیر عمدی، توسط پدر صحبت کنیم،
در پاسخ به این پرسش که مجازات سقط جنین توسط پدر چیست؟ باید گفت، بر اساس قانون مجازات اسلامی، در صورتی که پدر، با علم و آگاهی و قصد، مرتکب فعل یا ترک فعلی گردد که جنین سقط شود، محکوم به حبس و پرداخت دیه جنین خواهد شد.
در صورتی که پدر جنین، به صورت غیر عمدی، مرتکب این مساله شود، صرفا باید، دیه پرداخت کند؛ مگر اینکه به علت بی احتیاطی در رانندگی و وسایل موتوری، به صورت غیر عمد، سبب این مساله گردد که در این صورت نیز علاوه بر پرداخت دیه، ممکن است به حبس موضوع ماده 715 قانون مجازات نیز محکوم شود.
مجازات سقط جنین برای مادر
پس از صحبت در این باره که مجازات سقط جنین توسط پدر چیست، در این بخش از مقاله، میخواهیم درباره مجازات انداختن عمدی بچه توسط مادر، همچنین، مجازات غیر عمدی سقط جنین توسط مادر صحبت کنیم و بگوییم که آیا مادر، در سقط جنین عمدی یا غیر عمدی، مجازات میشود یا خیر.
برای بررسی مجازات انداختن بچه توسط مادر، باید به قانون مجازات، مراجعه کرد. قانونگذار در ماده 718 قانون مجازات میگوید: “هرگاه زنی، جنین خود را، در هر مرحله ای که باشد، به عمد، شبه عمد یا خطا از بین ببرد، دیه جنین، حسب مورد توسط مرتکب یا عاقله او پرداخت می شود.”
با توجه به این ماده می توان گفت، در صورتی که مادر، به عمد یا غیر عمد، سبب افتادن یا همان سقط جنین خود شود، به موجب قانون، صرفا، محکوم به پرداخت دیه میگردد.
عوارض سقط جنین در مادر
در انتها جدا از اینکه جرم و مجازات سقط جنین چیست و به چه علت هایی سقط جنین صورت میگیرد همه ما باید بدانیم که سقط جنین از نظر پزشکی نیز یک امر ناپسندیده و خطرناکی می باشد که میتواند عواقب شدیدی برای مادر داشته باشد که بصورت مختصر به آنها خواهیم پرداخت .
خطرات بعد از سقط جنین در مادر:
1- ممکن است سقط جنین ناقص انجام شده باشد و نیاز به جراحی باشد .
2- عفونت رحم
3- خونریزی شدید و طولانی
4- اختلال در دستگاه گوارش
5- تب شدید
6- افسردگی شدید
نتیجه گیری :
سقط جنین چه به صورت قانونی یا غیرقانونی و به هر دلیلی که انجام شود و جدا از مجازات هایی که برای آن در نظر گرفته شده است در کل سقط جنین یه امر بسیار خطرناک و ناپسند در اسلام و علم پزشکی است که عوارض شدیدی برای مادر دارد که گاهه مرگ مادر را نیز به همراه خواهد داشت .