عناوین اصلی
سوء پیشینه کیفری
سوء پیشینه کیفری : زمانی که فردی مرتکب جرمی شود و یا به وی اتهامی زده شود، متهم، معمولا نگران است، که برای وی سوء پیشینه در نظر گرفته می شود یا نه؟ سوء پیشینه یا سوء سابقه کیفری، وضعیتی است، که برای مجرم، پس از ارتکاب برخی از جرایم عمدی، مطابق با قانون ایجاد می شود. در واقع سوء پیشینه، یک مجازات تبعی میباشد که انجام برخی از جرایم عمدی، به دنبال خود می آورد.
مجازات های تبعی، که پیرو مجازات اصلی برای مجرم ایجاد می شوند، فرد مجرم را تا مدت زمان مشخصی از حقوق اجتماعی، محروم می نماید و از آنجایی که افراد، عموما برای برخی از اقدامات و کارهایی که در زندگی روزمره خود با آنها مواجه هستند، ممکن است نیاز به گرفتن گواهی عدم سوء پیشینه داشته باشند ، این موضوع، اهمیت زیادی پیدا می کند.
با توجه به توضیحات بالا و نظر به وضعیتی که سوء سابقه کیفری، برای افراد ایجاد می کند، در این مقاله میخواهیم در ابتدا به این سوال پاسخ دهیم که سوء پیشینه کیفری چیست؟ سپس، مواردی که در سوء پیشینه درج می گردد و مواردی که درج نمی گردد را مورد بررسی قرار دهیم.
============================
پیشنهاد ما به شما : ارتباط مستقیم با بهترین وکیل کیفری در شیراز
===================================================
سوء پیشینه کیفری چیست ؟
در پاسخ به این سوال که سوء پیشینه کیفری چیست ابتدا، باید به این موضوع اشاره شود، سوء پیشینه کیفری از سری مجازات های تبعی میباشد. مجازاتهای تبعی براساس قانون به صورت خود به خود و به تبع مجازات اصلی جرم انجام شده است، به مجرم تحمیل می گردد.
براساس م 25 قانون مجازات اسلامی: “بعد از محکومیت قطعی کیفری در جرایم عمدی بعد از اجرای حکم یا شمول مرور زمان، در مدت زمان مقرر در این ماده ، محکوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی، محروم می نماید.”
اگر صرفا به فردی اتهام مجرم بودن زده شود یعنی حکم محکومیت وی صادر نشده و فقط به اتهام یک جرم در زندان باشد، تا مجرم بودن یا نبودنش ثابت گردد، برای فرد، سو پیشینه ثبت نمی گردد . اما اگر مجرمیت فرد، اثبات گردد، بر اساس مواردی که قانون بیان کرده برای وی سو پیشینه لحاظ می شود .
از جمله تبعاتی که داشتن سوء پیشینه یا سوء سابقه کیفری برای افراد خواهد داشت، سلب صلاحیت از انجام برخی از امور میباشد، مثل تاثیر سوء پیشینه برای استخدام به صورت موقت و دائم، که در قانون پیش بینی شده.
ماده 25 قانون مجازات اسلامی مصوب سال 1392، در خصوص جرائم شامل سوء پیشینه، اینگونه، بیان کرده است : “محکومیت قطعی در جرایم عمدی، پس از اجرای حكم يا شمول مرور زمان، در مدت زمان مقرر در اين ماده، محكوم را از حقوق اجتماعی به عنوان مجازات تبعی محروم می کند:
هفت سال در محکومیت به مجازات های سلب کننده حيات و حبس ابد از تاريخ توقف اجراي حكم اصلی
سه سال در محكوميت به قطع عضو ، قصاص عضو ، در صورتی که ديه جنايت وارد شده باشد ، بيش از نصف ديه مجنی عليه باشد ، نفی بلد و حبس تا درجه چهار .
دو سال در محكوميت به شلاق حدی ، قصاص عضو در صورتی که ديه جنايت وارد شده باشد، نصف ديه مجنی عليه يا کمتر از آن باشد و حبس درجه پنج . ”
به موجب تبصره 2 ماده 26 قانون مجازات اسلامی، فقط در مدت زمان های ذکر شده، فرد از حقوق اجتماعی محروم می شود و بعد از گذشت این زمان ،اعاده حیثیت شده و آثار تبعی محکومیت وی زایل میشود و مجرم به وضعیتی که قبل از انجام جرم داشته ،بر می گردد و از حقوق اجتماعی بهره منده میگردد. همچنین، شرایط پاک کردن سوء پیشینه کیفری ، برای مجرم وجود خواهد داشت.
به موجب تبصره 2 ماده 25 قانون مجازات اسلامی، در مورد جرایم قابل گذشت، اگر بعد از محکومیت قطعی متهم، با گذشت شاکی یا مدعی خصوصی اجرای مجازات موقوف شود، آثار تبعی مجازات نیز رفع خواهند شد و دیگر سوء سابقه برای فرد به حساب نمی آید .
ما به شما پیشنهاد میکنیم جهت دریافت بهترین نتایج در مراجع قضایی ارتباط مستقیم با بهترین وکیل کیفری در شیراز داشته باشید .
حقوق اجتماعی شامل چه مواردی می گردد؟
مطابق ماده 26 قانون مجازات اسلامی حقوق اجتماعی :
الف – داوطلب شدن در انتخابات ریاست جمهوری، مجلس خبرگان رهبری، مجلس شورای اسلامی و شورای اسلامی شهر و روستا
ب – عضویت در شورای نگهبان، مجمع تشخیص مصلحت نظام یا هیأت دولت و تصدی معاون رئیس جمهور
پ – تصدی ریاست قوه قضائیه، دادستان کل کشور، ریاست دیوان عالی کشور و ریاست دیوان عدالت اداری
ت – انتخاب شدن یا عضویت در انجمنها، شوراها، احزاب و جمعیتها بهموجب قانون یا به رأی مردم
ث – عضویت در هیأت های منصفه و امناء و شورای حل اختلاف
ج – اشتغال به عنوان مدیر مسؤل یا سردبیر رسانههای گروهی
چ – استخدام و یا اشتغال در كلیه دستگاههای حكومتی اعم از قوای سه گانه و سازمانها و شركتهای وابسته به آنها، صدا وسیمای جمهوری اسلامی ایران، نیروهای مسلح و سایر نهادهای تحت نظر رهبری، شهرداریها و مؤسسات مأمور به خدمات عمومی و دستگاههای مستلزم تصریح یا ذکر نام برای شمول قانون بر آنها.
ح – اشتغال به عنوان وكیل دادگستری و متصدی دفاتر ثبت اسناد رسمی و ازدواج و طلاق و دفتریاری
خ – انتخاب شدن به سمت قیم، امین، متولی، ناظر یا تصدی موقوفات عام
د – انتخاب شدن به سمت داوری یا كارشناسی در مراجع رسمی
ذ – استفاده از نشان های دولتی و عناوین افتخاری
ر – تأسیس، اداره یا عضویت در هیأت مدیره شركتهای دولتی، تعاونی و خصوصی یا ثبت نام تجارتی یا مؤسسه آموزشی، پژوهشی، فرهنگی و علمی
نکته : لازم به ذکر است در مورد بندهای الف ، ب و پ شخص به طور دائم محروم می شود.
مدارک لازم جهت درخواست گواهی عدم سوء پیشینه کیفری از پلیس+10
- اصل و کپی کارت ملی و شناسنامه
- یک قطعه عکس جدید رنگی تمام رخ زمینه سفید بدون عینک ( برای خانمها بدون آرایش )
- معرفی نامه اشتغال از محل کار و یا تکمیل فرم درخواست
- داشتن کد پستی ۱۰ رقمی به همراه آدرس کامل پستی
- پرداخت 25 هزار تومان ( به حساب نیروی انتظامی و ذیحسابی دادگستری استان تهران ) و باید به دفاتر پلیس +10 مراجعه نماید. بعد از مدتی عدم سوء پیشینه کیفری یا سوء پیشینه به نشانی ارائه شده ارسال خواهد گردید.
نحوه صدور عدم سوء سابقه، به صورت اینترنتی، از طریق ثبت نام در سامانه ثنا و مراجعه به آن به آدرس adliran.ir می باشد.
خیلی مطلب عالی بود ممنون
سپاس خواهی میکنم