آراء قابل تجدید نظر

تجدیدنظر خواهی

بر اساس ماده 330 قانون آیین دادرسی مدنی ،آراء دادگاه های عمومی و انقلاب در امور حقوقی قطعی است ، مگر آراء قابل تجدید نظر

احکام زیر قابل درخواست تجدیدنظر خواهی می باشد:

  • در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون ریال متجاوز باشد
  • کلیه احکام صادره در دعاوی غیر مالی 
  • حکم راجع به متفرعات دعوا در صورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر باشد

در صورتی که طرفین دعوا با توافق کتبی حق تجدیدنظرخواهی خود را ساقط کرده باشند ، تجدیدنظرخواهی آنان مسموع نخواهد بود مگر در خصوص صلاحیت دادگاه یا قاضی صادره کننده رای .

مرجع تجدیدنظر آرای دادگاه های عمومی و انقلاب هر حوزه ای ، دادگاه تجدیدنظر مرکز همان استان می باشد.

آنچه در مورد تجدیدنظر وجود دارد این است که قانونگذار ایران این امر را به عنوان استثنا پذیرفته و اصل را بر قطعیت آراء محاکم قرار داده است (گرچه با تعیین موارد زیاد آراء قابل تجدید نظر، اصل مطرح شده از سوی خود را زیر سوال برده است).

ارتباط مستقیم با بهترین وکیل حقوقی در شیراز 

موسسه حقوقی نیک اندیشان

به طور کلی تجدیدنظر خواهی به معنای درخواست رسیدگی مجدد به رای صادرشده توسط یک دادگاه بوده و یکی از رایج ترین شیوه هایی است که برای اعتراض به آرا وجود دارد. همچنین تمامی آرایی صادره قابلیت تجدیدنظر خواهی ندارند و دادگاهی که در آن رأی صادره جهت تجدید نظر مورد بررسی قرار می گیرد، دادگاه تجدیدنظر نام دارد.

به بیان ساده تر می توان گفت هنگامی که دادگاه بدوی به موضوعی رسیدگی کرده و حکم صادر میکند، ممکن است هرکدام از طرفین دعوا معتقد باشند که دادگاه به تمام دلایل ابراز شده از سوی آنها توجه نکرده یا قاضی در تطبیق موضوع با قانون دچار اشتباه شده است و به این ترتیب رای صادره به درستی اتخاذ نگردیده است. به همین جهت برای جلوگیری از مجازات نا به حق افراد گزینه تجدیدنظر خواهی توسط قانون گذار پیش بینی شده است.

ما به شما پیشنهاد میکنیم حتما مقاله عذر موجه و جهات آن را مطالعه بفرمایید (میانگین مدت زمان مطالعه 6 دقیقه )

شما در این لینک میتوانید یک نمونه از فرم تجدید نظر خواهی دیوان عدالت اداری را مشاهده کنید .

جهات تجدیدنظر خواهی حقوقی:

منظور از جهات تجدید نظر خواهی حقوقی، دلایلی هستند که در صورت وجود داشتن آن ها، می توان، از رای صادر شده توسط دادگاه بدوی، در مهلت مقرر برای تجدیدنظر خواهی، درخواست تجدیدنظر نمود و بدین ترتیب، احتمال شکستن رای در تجدید نظر را بالا برد. تجدیدنظر خواه، اصولا، باید اعلام کند که به چه دلیل، به رای صادر شده، اعتراض دارد؛ در غیر این صورت، قرار عدم استماع دعوا، توسط دادگاه تجدیدنظر، صادر می گردد.

برای اطلاع از جهات تجدید نظر خواهی حقوقی، باید، به قانون آیین دادرسی مدنی، مراجعه کرد. ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی، در خصوص نحوه ذکر جهات و دلایل تجدیدنظر خواهی مدنی، تعیین تکلیف کرده و دلایل تجدید نظر خواهی حقوقی را پیش بینی نموده است. بر اساس این ماده، جهات تجدید نظر خواهی حقوقی عبارتند از:

“ادعای عدم اعتبار مستندات دادگاه”: زمانی که دادگاه بدوی، با استناد به موضوع یا قانونی، رایی را صادر کرده، اما، آن قانون یا موضوع، به دلیلی بی اعتبار بوده، می توان، از آن رای، به علت عدم اعتبار مستندات، تجدیدنظر خواهی کرد؛ مانند اینکه در رای، به قانون نسخ شده ای، استناد شده باشد.

“ادعای عدم توجه قاضی به دلایل ابرازی”: قاضی، مکلف است، هنگام رسیدگی به دعوا، به دلایل طرفین دعوا، توجه کند؛ در غیر این صورت، می توان، از رای صادره، تجدیدنظر خواهی کرد. البته، بی توجهی قاضی به دلایل مطرح شده طرفین دعوا، در صورتی جهت تجدیدنظر خواهی محسوب می شود که با دلیل ارائه شده، بتوان دعوا را اثبات کرد و به نوعی، دلیل، از توان اثباتی، برخوردار باشد.

“ادعای فقدان شرایط قانونی شهادت شهود”: از آن جهت که شهادت شهود، یکی از دلایل اثبات کننده دعوا است، در صورتی که شاهد، شرایط شهادت در قانون، نظیر عدالت، ذی نفع نبودن و سایر موارد مندرج در قانون را نداشته و به استناد شهادت وی، حکمی صادر گردد، می توان از آن رای، با ادعای نبود شرایط شهادت، تجدیدنظر خواهی کرد.

“ادعای عدم صلاحیت قاضی یا دادگاه صادر کننده رای”: در صورتی که قاضی، صلاحیت رسیدگی به دعوا را نداشته و تجدیدنظر خواه، عدم صلاحیت قاضی را در دادگاه عالی انتظامی قضات، اثبات کند، می تواند، نسبت به رایی که قاضی صادر کرده است، تقاضای تجدیدنظر خواهی نماید.

“ادعای مخالف بودن رای با موازین شرعی یا مقررات قانونی”: رای دادگاه باید، مستند به مواد و اصول قانونی باشد. ادعای مخالف بودن رای دادگاه با قانون یا موازین شرع، یکی دیگر از دلایل تجدیدنظرخواهی است و می توان، در دادخواست تجدیدنظر خود، به آن، استناد نمود.

ارتباط مستقیم با بهترین وکیل حقوقی در شیراز 

تجدیدنظر خواهی

البته، با توجه به تبصره ماده 348 قانون آیین دادرسی مدنی، ذکر تمام جهات تجدید نظر خواهی حقوقی، ضروری نیست و در صورتی که تجدیدنظر خواه، صرفا، به یکی از دلایل تجدیدنظر خواهی مدنی، استناد کرده باشد و دادگاه، متوجه سایر دلایل و جهات نیز بشود، به آن دلیل ذکر نشده هم، رسیدگی خواهد کرد.

احکام زیر قابل درخواست تجدیدنظر میباشد:

الف- در دعاوی مالی که خواسته یا ارزش آن از سه میلیون (۳/۰۰۰/۰۰۰) ریال متجاوز باشد.
ب- کلیه احکام صادره در دعاوی غیرمالی.
ج- حکم راجع به متفرعات دعوا در صورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل تجدیدنظر باشد.
تبصره – احکام مستند به اقرار در دادگاه یا مستند به رای یک یا چند نفر کارشناس که طرفین کتبا رای آنان را قاطع دعوا قرار داده باشند قابل درخواست تجدیدنظر نیست مگر در خصوص صلاحیت دادگاه یا قاضی صادر کننده رای.

قرارهای زیر قابل تجدیدنظر است، در صورتی که حکم راجع به اصل دعوا قابل درخواست تجدیدنظر باشد:

الف- قرار ابطال دادخواست یا رد دادخواست که از دادگاه صادر شود.

ب- قرار رد دعوا یا عدم استماع دعوا.

ج- قرار سقوط دعوا.

د- قرار عدم اهلیت یکی از طرفین دعوا

ارتباط مستقیم با بهترین وکیل حقوقی در شیراز 

زهرا زارعی بهترین وکیل خانواده در شیراز

زهرا زارعی هستم وکیل پایه یک دادگستری دارای مدرک تحصیلی کارشناسی ارشد حقوق خصوصی با 6 سال سابقه در امر وکالت . تمام تلاشم این بوده که بتونم تمام مردم عزیزم رو با مسائل خرد و کلان حقوقی آگاه کنم تا بتونن خیلی هوشمند و آگاهانه با وقایع پیرامون خودشون مواجه بشن .

0 0 رای ها
امتیازدهی به مقاله
اشتراک در
اطلاع از
guest
0 نظرات
بازخورد (Feedback) های اینلاین
مشاهده همه دیدگاه ها
0
دوست عزیز از اینکه ما را با نظر زیبای خود یاری میکنید سپاسگزاریمx