عناوین اصلی
مجازات قسم دروغ
مجازات قسم دروغ «سوگند» یکی از پنج ادلهای است که قاضی به استناد آن میتواند حکم صادر کند.سوگند به معنای شهادت گرفتن خداوند بر صحت ادعای شاکی یا متهم است.
سوگند یکی از ادله اثبات دارای موضوعیت محسوب میشود که از نظر تقدم و تأخر، پس از علم قاضی، اقرار و شهادت در رده چهارم قرار میگیرد؛ لذا در صورتی که فرضا مفاد شهادت با سوگند متعارض باشد، دادگاه اصل بر صحت شهادت قرار داده و مطابق آن حکم میدهد.
بر اساس ماده ۲۰۱ قانون مجازات اسلامی، سوگند عبارت از گواه قراردادن خداوند بر درستی گفتار اداکننده سوگند است. قسم دروغ از جرائمی هستند که قانونگذار در قانون تعزیرات و مجازاتهای بازدارنده(کتاب پنجم) به آن اشاره کرده و برای آنها مجازات تعیین کرده است.
در ماده 649 این قانون آمده است: هرکس در دعوای حقوقی یا جزایی که قسم متوجه او شده باشد سوگند دروغ یاد نماید به شش ماه تا دو سال حبس محکوم خواهد شد.
به عنوان مثال: اگر فردی علیه دیگری، دعوای خیانت در امانت در دادگاه مطرح کند و متهم دعوا، با ادای سوگند دروغ، خود را تبرئه کند و بعد، سند یا مدرکی که بیان کننده امانی بودن مال است پیدا شود؛ متهم مرتکب جرم سوگند یا قسم دروغ شده و بر طبق قانون مجازات اسلامی، با عواقب سوگند دروغ و حکم مجازات آن رو به رو خواهد شد.
چگونگی ادای سوگند
طبق ماده ۳۳۳ قانون آیین دادرسی کیفری: سوگند به درخواست اصحاب دعوی مطابق قرار دادگاه و نزد قاضی به عمل میآید. در قرار دادگاه، موضوع سوگند و شخصی که باید سوگند یاد کند تعیین میشود. صورت مجلس ادای سوگند به امضای قاضی و طرفین دعوی میرسد.
سوگند باید مطابق با ادعا، صریح در مقصود بدون هر گونه ابهام باشد و از روی قطع و یقین ادا شود سوگند باید با لفظ باشد و در صورت تعذر، با نوشتن یا اشارهای که روشن در مقصود باشد، ادا شود.
شرایط سوگند بر اساس ماده ۲۰۴ قانون مجازات اسلامی
سوگند باید مطابق با ادعا، صریح در مقصود بدون هر گونه ابهام باشد و از روی قطع و یقین ادا شود سوگند باید با لفظ باشد و در صورت تعذر، با نوشتن یا اشارهای که روشن در مقصود باشد، ادا شود. بر اساس ماده ۲۰۶ قانون مجازات اسلامی، در مواردی که اشاره، مفهوم نباشد یا قاضی به زیان شخصی که سوگند یاد میکند، آشنا نباشد و یا ادا کننده سوگند قادر به تکلم نباشد، دادگاه به وسیله مترجم یا متخصص امر، مراد وی را کشف میکند.
ضمانت اجرای ادای سوگند دروغ اگر ثابت شود سوگند کذب بوده یا شرایط قانونی آن رعایت نشده است دادگاه به آن سوگند ترتیب اثر نداده و رأی خود را با نظر به سایر ادله موجود صادر خواهد کرد.
حرفه ای ترین وکیل شیراز در دعاوی حقوقی
برای دیدن نکته های حقوقی جالب توجه و سایر مقالات حقوقی و همچنین دریافت مشاوره حقوقی رایگان به صفحات دیگر وبسایت موسسه حقوقی ناد بهترین موسسه حقوقی شیراز سر بزنید.
حرفه ای ترین وکیل شیراز در تیم حقوقی ناد آماده پاسخگویی و ارائه مشاوره حقوقی رایگان و سودمند به شما عزیزان هستند.